Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Gazeteci-Yazar Özsoy, Erdek'te

Gazeteci-Yazar Özsoy, Erdek

Özsoy'un mübadele” ile ilgili öykülerinin bazı aileleri de Erdek ve Ocaklar'dan

Gazeteci-Yazar İskender Özsoy, Erdek’e geldi. Bir süre dinlenmek için Erdek’e, kardeşinin evine gelen Özsoy, bu arada meslektaşı Önder Balıkçı ile de bir çay bahçesinde buluşarak, sohbet edip, özlem giderdi.
“MÜBADELE” KİTAPLARI İLE TANINIYOR
1947 yılında, İstanbul’da doğup, 1973 yılından bu yana gazetecilik yapan İskender Özsoy, “mübadele” ile ilgili kitaplarıyla tanınıyor.
Özsoy’un, “İki Vatan Yorgunları”, “Mübadelenin Öksüz Çocukları”, “Ah Vre Memleket” isimli mübadele öykü kitapları, “Kurşun Harflerin Efendisi” ve “Özü Sözü Yanya” isimli biyografileri, “Selânik’te Selâ Sesleri” ve “Mübadelenin Yas Kardeşleri” isimli röportajları yayınlandı.
Uzun yıllar çeşitli gazetelerde görevler üstlenen İskender Özsoy, 15 yıldır “mübadele” ile ilgili röportajlar yapıp, bu konuda öyküler yazıyor. Mübadillerle ilgili olarak 17 kez Yunanistan’a giderek, 40 bin kilometre yol kat ettiğini belirten Özsoy, şunları söyledi:
“Eşim, Yunanistan’ın Kılkış mübadillerinden. Yani mübadil damadıyım. Hâlen yaşamımı sürdürdüğüm İstanbul Tuzla’da, Yunanistan’dan gelen Kılkış, Kavala ve Drama mübadilleri yaşıyor. Bugüne dek 225 mübadil ile görüştüm. Bunların 170’i, birinci kuşak mübadil olup, 31’i hâlen sağ. Türkiye ve Yunanistan’da görüştüğüm birinci kuşak mübadiller, hâlen 91-106 yaş arasında bulunuyor.”
“Zorunlu Göç” anlamına gelen “mübadele” konusunda Gazeteci-Yazar İskender Özsoy, şu değerlendirmede bulundu:
“Prof. Dr. Kemal Arı, mübadele konusundaki yayınlarıyla akademik öncülük yaptı. Ayvalıklı yazar ikinci kuşak Girit mübadili rahmetli Ahmet Yorulmaz, kitaplarıyla bize Girit’i tanıttı. Kemal Yalçın ise ‘Emanet Çeyiz’ isimli kitabıyla mübadele olayına insani ve dramatik bir bakış açısı getirdi. Ben de kitaplarımda, bu zorunlu göçün, mübadil ailelerinde yarattığı büyük yıkım ve tahribatı ortaya koymaya çalışıyorum.”
Özsoy’un mübadele öyküleri arasında, Balıkesir ili sınırları içinde, Bandırma, Erdek, Ocaklar ve Ayvalık Cunda’dan seçtiği mübadil aileleri de yer alıyor.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı